9 Nisan 2012 Pazartesi

2)Işıma





   Güneş, yeryüzünün ısı ve ışık kaynağıdır.Güneş ışınları yeryüzüyle temas halinde olmamasına rağmen Dünyamızı ısıtır ve ışıtır. Aynı zamanda güneş ışınları evimizin içine de giremez ancak yine de evlerimizi  ısıtır ve ışıtır.Işıma, ısının ışınlar yolu ile yayılmasıdır.







     Evlerin güneye bakan cephelerinin kuzeye bakan cephelerinden daha sıcak olmasının nedeni nedir?
    Yeryüzünün geceleri soğumasının nedeni güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşamıyor olması olabilir mi?

Güneş haricinde ışıma ile ısı iletimi yapan ısı kaynakları ise:



             
                        

   Ampul,şömine,elektrikli  ısıtıcılar vs.. ışıma ile ısyı ileten ısı kaynaklarıdır.Bunlar ısıtılan yüzeyle doğrudan temas etmeyip ışınlarıyla ısı yayarlar.



 Güneşin ısıtıcı etkisini en fazla yaz aylarında hissederiz.Bu nedenle yaz ve kış mevsimlerinde giydiğimiz kıyafetler bile farklılık gösterir.Aşağıdaki resimlere bakıp neden böyle bir farklılığa gereksinimduyduğumuzutahmin ediniz.



                     
                                                                           

     
    Resimlere dikkatle bakıldığında yaz mevsiminde giyilen kıyafetlerin ince ve açık renkli, kış mevsiminde giyilen kıyafetlerin ise kalın ve açık renkli olduğu görülüyor.Farklı renkteki yüzeyler ışınları farklı miktarlarda tutar.Buna soğurma denir.Koyu renkli kıyafetler ışığı daha fazla soğururken açık renkli kıyafetler ışığı daha az soğurur ve daha çok yansıtır. Bu nedenle yazın terlememek adına açık renkli kıyafetleri, kışın ise üşümemek adına  koyu renkl kıyafetleri tercih ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder