9 Nisan 2012 Pazartesi

B)Isının Yayılma Yolları: 1)İletim

Isının Yayılma Yolları Bilimsel Kavramlar:
  • iletim
  • ısı iletkeni
  • ısı yalıtkanı
  • ışıma
  • konveksiyon


     Aşağıdaki resimlerde gördüğünüz ısı kaynakları  sizce çevremizi nasıl ısıtyor ?Güneşin Dünyamızı ısıtma şekliyle, kaloriferin evimizi ısıtma şekli ve yemek yaparken metal bir kaşığı elimizi ısıtma şekli aynı mı?
                          
Maddelerin ısıtma şekilleri birbirinden farklılı göstermektedir.Şimdi ısının yayılma yollarını sırasıyla görelim:

1)ISININ İLETİM YOLUYLA YAYILMASI

   Maddelerin ısıyı iletme şekilleri birbirinden farklıdır.Katı maddelerin tanecikleri arasındaki boşluk yok denecek kadar azdır. Bu nedenle katı bir maddeye ısı verildiğinde tanecikler ısıyı birbirlerini tütreştirerek çok hızlı bir şekilde aktarır ve ısı yayılır.Buna ısının iletim yoluyla yayılması denir. 

DENEY YAPALIM:

Deneyin Adı :
Katılarda ısı iletimi

Deney Malzemeleri:İletken bir çubuk,iğneler,mumlar
Deneyin Yapılışı:
İletken metal çubuğun üstünde üç ayrı noktaya mum yerleştirip üzerlerine iğne batıralım.Bir mum yakıp metalin bir ucuna yerleştirelim. Sonuçları gözlemleyelim.





   Peki tüm katı maddeler ısıyı  aynı mı iletir?Bazı katı maddeler ısıyı daha fazla iletiyorken bazı katı maddeler ısıyı daha az iletiyor olabilir mi?
   Annelerimiz yemek yaparken metal kaşığı mı yoksa tahta kaşığı mı tercih ediyorlar? Bunun ısı iletimi ile bir ilgisi olabilir mi?


  Katı maddelerin tanecikleri arası mesafe az olduğu için  ısıyı titreşim yoluyla birbirlerine daha iyi iletirler.Ancak metal kaşığın tanecikleri birbirine daha yakındır ve tahta kaşığa göre ısıyı daha iyi aktarırlar.Bu nedenle yemek yaparken elimizin yanmaması için ısıyı daha az ileten tahta kaşıkları tercih ederiz.Isıyı iyi ileten tel, metal gibi maddelere ısı iletkeni, ısıyı az ileten tahta, hava gibi maddelere ise ısı yalıtkanı denir.

1 yorum:

  1. Güneş enerjisinden elektrik üretimi ve led aydınlatma direği imalatı. Paket sistem kurulumu ve satışı. Solar enerji sistemleri.
    www.ledlisolaraydinlatma.com

    YanıtlaSil