9 Nisan 2012 Pazartesi

3)Konveksiyon


  Isının boşlukta ve katı maddelerde nasıl yayıldığını öğrendik.Peki taneciklerinin arasında fazlaca boşluk olan sıvı ve gaz haldeki maddelerde ısı kısa sürede nasıl yayılıyor olabilir.Bunu bir deney yaparak görelim.

DENEYİN ADI:: Su Volkanı
DENEYDE KULLANILAN MALZEMELER:
*Beher,su,ısıtıcı,mürekkep,şişe,ip
DENEYİN YAPILIŞI:Bir şişeye sıcak su doldurunuz ve içine mürekkep katınız. Behere su doldurunuz ve bu beherin içine içinde mürekkepli sıcak su bulunan şişeyi ip yardımıyla sarkıtınız. Sonuçları gözlemleyiniz.



  Deneyin sonucuna baktığımızda daha az yoğun olan sıcak su yükselir ve soğuk su ile yer değiştirir.Sıcak su yükselirken soğuk suyun onu yerine geçmesiyle suyun tamamı ısınır.Isının bu şekilde yayılmasına konveksiyon yolu ile yayılma denir.

NOT: Deneyde kullanılan mürekkebin konveksiyon ile bir ilişkisi yoktur, sadece görselliği sağlamak için kullanılmıştır.

    Balonların çalışma prensibi  de konveksiyon olayına dayanır. Konveksiyon olayına göre ısıtılan havanın yoğunluğu azalır ve yoğunluğu azalan hava yoğunluğu fazla olan hava ile yer değiştirirken yükselir.
Balonlarda yanmaz kumaşlardan yapılan ana gövde, bu gövdeye bağlı sepet ve balondaki havayı ısıtmak için kullanılan düzenek bulunur.

                                       

Evlerimizdeki kalorifer petekleri de konveksiyon ısıyı konveksiyon ile yayan ısı kaynaklarına örnektir. 



İletim, ışıma ve konveksiyon ile ısı iletimini öğrendik.Şimdi öğrendiklerimizi pekiştirmek için bu üç iletim yolunu aynı resimler üzerinde görelim:                                                                                            
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder